Press "Enter" to skip to content

Русија и Кина могу да сруше доминацију долара

Русија и Кина отпочињу са промоцијом заједничке трговинске размене и пословања у националним валутама. 

Прелазак на трговину у националним валутама између Русије и Кине допринеће глобалном процесу дедоларизације, рекао је кинески отправник послова у Русији ове недеље на конференцији о том питању.

„Постојеће економско партнерство између Кине и Русије и дугорочни акумулирани ниво трговине поставили су чврсту основу за даље продубљивање сарадње између наших земаља“, рекао је Сун Вејдонг, напомињући да је билатерална трговина драматично порасла, највише на снабдевању енергентима и пољопривредом.

„Енергетска сарадња наставља да игра важну улогу у односима две земље, а пољопривредни производи и морски плодови из Русије све више улазе на кинеско тржиште“, рекао је дипломата. „Имамо сарадњу на великим пројектима у области нуклеарне енергије, конструкције авиона, ракетних мотора, сателитске навигације… Осим тога, плаћање се стално врши у локалним валутама.

Русија и њени трговински партнери повећавају удео националних валута у међусобним обрачунима у покушају да се одмакну од америчког долара и евра. Последњих година Москва стабилно следи политику дедоларизације спољне трговине, посебно ширећи употребу кинеске валуте за куповину финансијских производа деноминираних у јуанима и коришћењем ње као резервне валуте.

Трговина између две земље достигла је цифру од 136 милијарди долара у првих девет месеци ове године, скочивши за преко 30 одсто на годишњем нивоу, према подацима Националног бироа за статистику Кине. Москва и Пекинг имају за циљ да повећају билатералну трговину на ниво од 200 милијарди долара до краја 2022. године.

Превео и припремио: Вања Вученовић

(Извор: Russia Today)

Прочитај још: Рађање новог лидера: Кина претекла Америку

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.