Press "Enter" to skip to content

Стоилковић: „Руски и кинески ботови“ су обична будалаштина која ће скупо коштати македонску власт

Лидер Демократске партије Срба у Северној Македонији – Иван Стоилковић – упитан у емисији „Тема дана“ скопске ТВ Сител, може ли Хрватска условљавати Србију као што Бугарска поводом ЕУ условљава Македонију, рекао је: „Све што се дешава Македонији, слично је и са Србијом, па не треба да будемо наивни ни по овом питању“.

* Да ли се побољшавају односи Скопља и Београда?

Билатерални односи подразумевају две стране, а са македонске стране не постоји ни један потез који би могао да се изједначи са онима које српска држава има према Македонији. Надам се да ће добар ветар из Србије наићи на добре реакције македонског државног руководства, јер се оно понекад заборави и понаша као дете са посебним потребама – седи и чека да му други заврше обавезе. Видећемо које ће потезе повући и поводом међународних односа. Имамо Интерпол и Унеско, па да видимо како ће се македонска држава поставити.

Док Србија даје више од милион евра припадницима македонске заједнице у Србији да негују своје националне особености, подсећам нашу министарку културе да су српске НВО ове године потпуно ускраћене за средства која су потребна за манифестације од значаја за српску заједницу у Македонији -Удово, Видовдан, Кајмакчалан. И за обележавање 110 година од битке на Зебрњаку! Гурнућемо прст уоко министарки, али неке ствари ће морати да се решавају.

* Да ли ту има задњих намера Србије?

Македонија прави „једно друштво за све“, али при том неке стално закида и њима чак манипулише. Задња намера је кад се о томе ћути, а не кад се отворено говори о пропустима министарке, која је под баражом македонског друштва због многих пропуста.

* Ово су озбиљни захтеви српске заједнице!

Ово су аргументи. Позивам министарку да демантује ако то није апсолутна истина.

* Да ли сте учествовали у хибридним нападима који утичу на пријатељство Скопља и Софије?

Шта рећи на глупости?

Јуче је стигло истраживање јавног мњења, једне реномиране маркетинг агенције, које показује да сваки осми Македонац подржава ово што се дешава. И сваки трећи припадник националних заједница. Код припадника албанске заједнице, на девет испитаника имамо 2 „против“ и 7 „за“! Најбољи руски и кинески ботови су обична будалаштина која ће скупо коштати власт и део јавности, јер оваквим глупостима дефокусирају јавност.

* Какав је ваш став поводом захтева опозиције за референдум за промену Устава?

Да је Влада имала двотрећинску већину, председник Собрања би дан после извештаја Европске комисије покренуо предлог иницијативе за промену Устава. Пошто Влада нема потребну већину, ствари су више него јасне. Да не буде забуне, ја сам на страни опозиције и мој став ће остати јасан до краја.

* Не прихватате измене ради уношења Бугара у Устав?

Овде се не ради о Бугарима, Хрватима или Црногорцима, већ о подметању које треба да конфронтира грађане око нечега што нема везе са овим процесом. Ако је могуће да се промени део преговарачког оквира због којег је забринута опозиција, лично бих поднео предлог за уношење Бугара у македонски Устав као чин добре воље која отвара путеве сарадње.

* Да ли је потребан референдум?

О референдуму се говорило пре него што су почели протести. Сагласно резултатима анкете коју сам поменуо, биће изазов за опозицију да не покуша да то материјализује, не преко успеха на референдуму, већ преко показивања истинске воље македонског народа. Учествујем у разговорима и још није заузет коначни став.

* Били сте у Новом Саду на обележавању годишњице Олује, на позив председника Србије. Хрватска има сасвим другачији поглед. Пошто је Бугарској било дозвољено да нам поставља услове у контексту придруживања ЕУ и изградње добросуседских односа, очекујете ли да Хрватска наметне Србији услов за промену уџбеника из историје по питању српског тумачења Олује? Како би Србија на то одговорила?

Све што се дешава Македонији, слично је и са Србијом, па не треба да будемо наивни ни по овом питању. Ми нећемо унети македонски језик, због захтева Бугарске. Зато је реално страховање јавности да ћемо због процеса придруживања изгубити и друге ствари.

* Да направимо паралелу са Србијом: да ли мислите да ће Србији бити дозвољено да унесе Косово у ЕУ? Да ли јавност у Македонији сматра да ће Србији дозволити да унесе Косово у ЕУ као проблем?

Мислим да грађани треба да повлаче паралеле и на основу њих да се понашају у изградњи не само будућности Македоније него региона у целини.

* На Косову су се огласиле сирене. Вучић каже да Курти види само насилно решење. Да ли ви очекујете ново насиље на Косову?

Курти позива на насиље да би протерао преостале Србе и сад неко треба да седи и да му аплаудира „Браво, мајсторе“. Или је Курти само пијун у рукама неких међународних играча и гура Србију до зида. Не бих тумачио председника Србије, само ћу парафразирати: шта год они одлучили, Србија ће победити.

* Да ли је могућ мир на Балкану?

У свету се одвија велика прерасподела моћи. Звецка се оружјем по целом свету. Прихватање мировних иницијатива, дијалога, Отвореног Балкана као модела регионалног повезивања, можда су иницијативе које би могле да нас доведу до евентуалне приче која ће значити мир на Балкану. Мир је у корелацији са унутрашњим убеђењима и очекивањима грађана, јер само тако можемо да остваримо тековине живота који живимо.

(Извор: Факти, fakti.org)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.