Press "Enter" to skip to content

Миодраг Миликић: Зеленском прети казна због „коришћења“ руског језика

Тарас Кремин, украјински комесар за заштиту државног језика, напомиње да су председник Володимир Зеленски, саветник шефа кабинета председника Алексеј Арестович и начелник Николајевске регионалне државне управе, начелник Регионалне војне управе Виталиј Ким, прекршили закон о обезбеђивању функционисања украјинског језика као државног, који предвиђа казне до 12.000 гривни, наводи се у поруци језичког омбудсмана на званичном сајту.

Преглед употребе државног језика од стране службеника обављен је од 1. марта до 30. јуна кроз селективно истраживање радиодифузије, званичних страница централних органа извршне власти, локалних самоуправа, војних управа, на интернет платформама Јутјуб, Фејсбук, Телеграм, као и кроз претрагу кључних упита са именима руководилаца органа и њихових заменика на мрежи Јутјуб.

Тако је, према извештају о прегледу, радни језик рада државних органа, локалних самоуправа, предузећа, установа и организација државних и општинских облика својине био углавном државни.

Истовремено, служба на недржавном језику евидентирана је у активностима појединих функционера локалних већа, начелника војних управа и начелника јавних предузећа. Случајеви коришћења недржавног језика били су и на телевизији и на страницама друштвених мрежа и Телеграм каналима. Тако је комуникацију на недржавном језику евидентирало 8 начелника војних управа, 15 функционера органа локалне самоуправе и 2 начелника установа у комуналној својини.

Конкретно, закон о језику су прекршили Зеленски, Арестович, Ким, саветник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко, начелник војне управе града Кривој Рог Александар Вилкул, председник Луганске обласне државне управе и начелник регионалне војне управе Сергеј Гајдај, градоначелник Мариупоља Вадим Бојченко, градоначелник Харкова Игор Терехов, градоначелник Мелитопоља Иван Федоров, градоначелник Дњепра Борис Филатов.

На пример, напомиње се да је председник прекршио закон о језику током састанка са страним гостима – британским бизнисменом Ричардом Бренсоном 29. јуна и глумцем и редитељем Шоном Пеном 28. јуна.

„Већ од 16. јула такве радње могу имати последице у виду административних казни – опомена и новчаних казни“, напомиње Кремин.

Дана 16. јула ступа на снагу члан 1. става 7. одељка „Завршне и прелазне одредбе” закона о језику, којим се уводе новчане казне. Повереник ће од тада моћи да новчано кажњава функционере државних органа и локалне самоуправе, руководиоце и запослене у предузећима, установама и организацијама свих облика својине и друга лица која крше закон.

Према резултатима састављеног протокола о управном прекршају, могуће је одлучити о наплати у виду опомене или новчане казне од 3.400 до 8.500 гривни ако је прекршај почињен први пут, односно од 8.500 гривни на 11.900 за поновљени прекршај у року од годину дана.

(Извор: Правда)

Један коментар

  1. Čika Stevica Čika Stevica

    Bolesnici, drźava im se raspada a oni baljezgaju o gušenju Ruskog jezika tobože štiteći državni jezik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.