Press "Enter" to skip to content

Епископ Методије: Подгоричка скупштина круна и израз цјелокупног стремљења ка уједињењу свеукупног српског народа

Велика народна скупштина, названа Подгоричка, а одржана 1918. године, била је круна и израз цјелокупног стремљења ка уједињењу свеукупног српског народа свих српских земаља у свим крајевима гдје су живјели, сматра епископ будимљанско- никшићки Методије.

Владика је о народној скупштини из 1918. године говорио након литургије у Беранама, у манастиру Ђурђеви Ступови, преноси сајт Митрополије црногорско- приморске.

Једино, истинско и право уједињење народно бива кад се тај народ окупи и уједини око Христовог имена и у Христовој вјери. Онда, и ако на тренутак изгубимо то спољашње, земаљску заједницу и јединство она ће се једино сачувати овдје у овом небоземном сабрању у Цркви, око Христовог имена и у тој заједници. Она је једини гарант истинске, праве наше заједнице и саборности, не само нашег народа, него сваког човјека, свих народа, племена и људи на овом свијету – казао је владика.

Према његовим ријечима, српски народ је двије своје краљевине угасио да би се објединио са другим дјеловима свог народа и у другим просторима, преноси Дан.

– И са другим словенским народима са којима смо жељели да будемо заједно и са којима смо осјећали присност, блискост и јединство. Дали смо највише што може један земаљски народ да да – дали смо двије круне и двије краљевине за то јединство. Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора су изгубиле своје суверенитете и краљевине да би ушли у ту већу заједницу нашег народа. То је слика да нема јединства без нашег појединачног жртвовања. Никад се људи не могу у заједници спојити ако ту нема давања, пружања, давања без остатка себе у заједницу и труда да се у њу уђе да би та заједница могла да опстане, живи и траје. То је порука данашњег Јеванђеља: да се покајемо, да се ујединимо и сјединимо с Богом да бисмо се и међусобно сјединили, да би та наша заједница била вјечна и непролазна, јер је центар и суштина те наше заједнице лик Христа Богочовјека- закључио је епископ Методије.

(Извор портал: ИН4С)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.