Press "Enter" to skip to content

Вања Вученовић: Проклетство геополитике Ирана

Из седишта Пентагона ових дана стижу све гласнији ратни покличи када је у питању Иран. Наводни нуклеарни програм Ирана или најновији исценирани напад на саудијска нафтна постројења, представљају вешто смишљен изговор и „танак“ повод за дуго припреману војну интервенцију против ове суверене блискоисточне земље.

Зато је потребно осврнути се, пре свега, на геополитичку и геоекономску димензију могућег војног удара који би предводиле Сједињене Америчке Државе. Добро је познато да Каспијски регион и Блиски исток богати ретким енергентима. Опет, Иран је велика држава која поседује огромне резерве нафте од којих у доброј мери зависи и глобална цена овог „црног злата“. С друге стране, стратешки посматрано, то је земља која има изузетно важан, ако не и кључан положај у том делу света. Иран, земља изузетно богате историје и дуге империјалне традиције, представља можда и последњу независну и, у пуном смислу, државу муслиманског света.Као мост између Средњег Истока и Централне Азије, Иран је вероватно и највећа препрека потпуној контроли оба региона. Стога је кроз историју често и био мета свих оних империјалних сила које су желеле да контролишу регион Блиског истока или знатно већи геополитички ареал.

Напослетку, треба рећи и то да пут за Централну Азију која је циљни простор геополитичког „уклињавања“ САД ( на великој територији која се налази између Русије и Кине), неминовно води преко територије некадашње Персије.

(Tекст је у првобитној форми и под другим насловом објављен у оквиру часописа Нова српска политичка мисао 2006. године)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.