Press "Enter" to skip to content

Вања Вученовић: Самоуништење америчке моћи

Вашингтон је „проћердао“ позицију униполарне силе, подвлачи се у тексту под називом Самоуништење америчке моћи (The Self-Destruction of American Power), аутора Фарида Закарије у новом августовском издању угледног америчког аналитичког часописа „Foreign Affairs“ .

Овај познати амерички новинар индијског порекла, са дозом појачане носталгије пише о могућим узроцима и разлозима неповратне ерозије америчке моћи на почетку треће декаде 21. века. Од некада најмоћније суперсиле, чији је тријумфални глобални успон уследио након пораза Источног блока, Америка је данас само једна у низу сила у мултиполарном свету, истиче се у овом ауторском тексту.

У том смислу, вредан пажње и читања  је део текста са поднасловом Коначан ударац (Тhe Final Blow). Аутор у овом делу текста, видно навијачки, означава актуелног америчког председника Доналда Трампа као најодговорнијег за пад ионако већ пољуљаног угледа и моћи Сједињених Америчких Држава.

Он тако истиче да је „Трамова администрација поткопала, опустошила америчку спољну политику“, и да је у томе, отишла чак корак даље у односу на све претходне администрације. Самог Трампа, Закарија, иначе уредник ауторске емисије на чувеном CNN-u, означава као националисту, протекционисту и популисту који руши традиционалне америчке савезе и пријатељства широм света.

Такав став  не треба да чуди с обзиром на чињеницу да кроз највећи део текста пројевава шапат Deep State-a. У суштини, у истом таквом антитрамповском духу написани су и сви остали текстови унутар Foreign Affairs-а. То је у традицији овог магазина. И није то ништа ново.

 Закаријин текст представља новину због једне друге чињенице.

Овај текст је коначно суочавање нарцисоидне Америке са самом собом. И са светом који ју окружује. Са светом који је постао незаустављиво мултиполаран и мултицентричан. У коме подједнако живе и Русија и Кина и Индија и Бразил и многи други. То је и потресна јадиковка америчке интелектуалне елите над чињеницом да човечанство више никада неће бити окупљено искључиво испод заставе америчких вредности. Шта год да оне данас значиле.

Ширење „демократије на амерички начин“ је свету донело мало тога доброг у последњих тридесетак година. Бесмислени ратови и ратне авантуре које је Америка водила готово на свим меридијанима нису били подржани реалном економијом и производњом. А уз све то је временом створила исувише непријатеља и противника, који су у једном тренутку, гле чуда, престали да се диве њеној месијанској изузетности. И одважно подигли главу.

То су главни узроци самоуништења америчке моћи – да вам помогнем, господине Закарија. А не Доналд Трамп. Он је само дошао да испостави рачун, након вишедеценијске разуздане пијанке. Да ресетује Америку на „фабричка подешавања“. И спаси, шта се спасити може. Да „Нова Атлантида“ бесповратно не потоне.

Mission News Theme by Compete Themes.