Press "Enter" to skip to content

Валериј Коровин: Европа треба да активира антиамерички имунитет

Запад и даље оптужује Русију за цепање Трансатлантске алијансе, за уношење противречности између ЕУ и САД, за подривање јединства НАТО-а. Шта могу да кажем? Чак и да Москва то није урадила намерно и да је то само резултат њихових исхитрених, грубих поступака, они су ипак у праву, јер то мора да се уради.

Зависност Европе од САД последица је систематског рада америчких стратега усмереног на потчињавање Европе америчким интересима. А главни метод – то сасвим отворено описују многи амерички теоретичари – јесте стављање под контролу одређених држава, цивилизација, простора кроз рад са елитама. Американци следе исту методологију све док она функционише. Суштина рада са елитама на окупираним територијама је једноставна: оне су корумпиране, тривијално купљене или је на други начин успостављен утицај, што их чини зависним од Сједињених Држава. И већ преко њих контролишу масе. Масе прате елите, масе не производе значења, већ их конзумирају од елита. Амерички стратези делују на основу ових формула.

Овај приступ заузимања држава развијен је за југоисточну Азију, а тестиран у „дворишту“ Сједињених Држава – у Латинској Америци, а све да би се на крају заузела… Европа. Иста ствар се десила Европи као Малезији или Панами. Током 80 година окупације Европе, Американци су одгајали читаву генерацију, а затим почели да обучавају следећу генерацију европских политичара и менаџера који су апсорбовали америчке вредности, а са њима и америчке геополитичке интересе, као своје. Сада, васпитани у америчким школама, као носиоци америчког погледа на свет, делују као штићеници Вашингтона. Озлоглашени Универзитет Јејл, који је специјализован за обуку елита за цео амерички свет, укључујући и Европу, права је ковачница кадрова фанатично оданих Америци.

Тада се ти људи, уз подршку америчких елита, постављају на кључне руководеће позиције, заузимају утицајне позиције и делују не под принудом, већ једноставно зато што и сами тако мисле. Амерички интереси су њихови интереси. Они Америку виде као приоритет свих својих тежњи и стратегија и цео свој живот повезују са интересима Сједињених Држава, природно стајући на њихову страну. Тако је настала елита која данас влада Европом. Ово је америчка елита и никога у Вашингтону није брига шта тамо мисле европске масе.

Наравно, можемо се надати да ће под притиском маса пре или касније ова елита бити растурена уз помоћ неких општинских избора, избором градоначелника и других функционера у неким земљама протекторатима, те ће се елите постепено ротирати у мање проамеричке. Међутим, не треба заборавити да је садашњи политички модел ЕУ унапред успостављен систем који асимилира све који су део европске елите у америчком кључу америчких интереса. Дакле, може се очекивати да ће се на крају слободољубиви Французи подићи или ће чврсти Немци показати своју вољу, али то може потрајати деценијама, а проблем Европе мора да се реши сада.

Једини начин да се Европа поново учини слободном је да се подели трансатлантски савез ЕУ-САД. Јер управо тај западни савез (мањина) у свом садашњем облику прети свету (већини) и читавој људској цивилизацији данас. Западни блок покреће ратове, сеје хаос, незаконито руши политичке режиме, уништава државе, подржава и ствара терористичке мреже. Штавише, одлуке се доносе у Вашингтону, а ЕУ уз подршку НАТО и америчких саветника делује као инструмент за њихово спровођење. Наравно, и америчка војска делује сама, уништавајући беспомоћне са безбедне удаљености. Али и овде се крије иза „коалиције“ са послушном Европом, која се дуго свађа ни са чим. Све ово је опасно за човечанство.

Да бисте Европу извукли из доминације САД, мора се радити технолошки као што су то радили Американци од краја Другог светског рата. Потребно је радити са европским елитама – не са садашњим, оне се више не могу спасти, већ са будућим, алтернативним европским елитама. Садашње друштво је умрежено и подложно мрежном утицају. Путем мрежних технологија могуће је културно, ментално, информативно утицати на Европу како би побољшала њено здравље, показала штетност зависности од Вашингтона.

Ово је озбиљан посао. Али ми ћемо помоћи Европи да се опорави, да се обнови. Европа има свој имунитет против америчког присуства. Само треба да га активира.

 

*Коровин Валериј Михајлович је руски политиколог, социолог, публициста и јавна личност. Директор је Центра за геополитичку експертизу, заменик руководиоца Центра за конзервативне студије Социолошког факултета Московског државног универзитета, члан Евроазијског комитета, заменик шефа Међународног евроазијског покрета, главни и одговорни уредник аналитичко информативног портала Евроазија. Стручњак је за мрежне ратове, Северни Кавказ и Украјину.

 

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.